Viimeistelen parhaillaan kotimaisen elokuvan ja televisiosarjojen parisuhdekuvausta käsittelevää graduani. Tutkielmani sijoittuu 1990- ja 2000 -lukujen tuotannon pariin. Tutkimuskohteissani, esimerkiksi 1997 valmistuneessa Vuoroin vieraissa -sarjassa, ruoalla yritetään helliä omaa kumppania, joskin usein hieman huonoilla tuloksilla. Päähenkilö Elina (Tiina Lymi) valmistaa miehelleen illallisen ja odottaa tätä työstä kotiin. Toni (Eero Ahonen) on kuitenkin edelleen tutkimustyöhönsä uppoutunut ja toteaa Elinalle: "Kulta, sulla on taas vähän väärä ajoitus." Myöhemmin Elinan syrjähyppy Harri (Jani Volanen) on laittanut Elinalle Nizzan salaattia. Elina on kuitenkin saanut tarpeekseen nuoresta rakastajastaan ja heittää tämän ulos sadatellen. Salaatti jää syömättä.

Vuoroin vieraissa -sarjan on käsikirjoittanut Anna-Leena Härkönen yhdessä Pekka Milonoffin kanssa. Härkönen rustasi myös keittokirjan vuonna 2000, ja toteaa siinä, että hyvässä avioliitossa ainakin toisen puoliskon pitäisi osata kokata. Härkösen ironisvivahteinen "uuskonservatismi" puhuttelee minua, sillä olen samaa mieltä, sillä reunaehdolla, ettei sen kokkaavan osapuolen tarvitse itsestäänselvästi olla nainen. Itse kyllä kokkaan mielelläni ja miehen helliminen hyvillä keitoksilla kuuluu lempipuuhiini.

Todellista sunnuntairuokaa ovat konjakissa liekitetyt pienet rosepippuripihvit. En ollut aikaisemmin tutustunut porsaan sisäfileeseen, mutta nyt suosittelen sitä kaikille lihasta pitäville. Stockalta saa yhden fileen takuutuoreena lihatiskistä viidellä eurolla, eli hintakaan ei päätä huimaa.

PIENET ROSEPIPPURIPIHVIT

1 porsaan sisäfilee (500-600g)

4 rkl rosepippuria

2-3 rkl jauhettua mustapippuria

2 rkl voita

3 rkl konjakkia

2 dl kermaa tai ruokakermaa

1 rkl Dijon-sinappia

soijakastiketta

valmistus:

1. Poista fileestä kalvot ja leikkaa se noin 1,5 cm viipaleiksi. Rouhi rosepippurit ja sekoita ne jauhettuun mustapippuriin. Painele pippuriseosta pihvien toiselle puolelle.

2. Ruskista pihvit molemmilta puolin pannussa voissa.

3. Lisää pannuun konjakki, siirrä se pois liesituulettimen alta ja sytytä palamaan tulitikulla. Odota, kunnes siniset liekit ovat palaneet loppuun.

4. Siirrä pannu takaisin levylle ja lisää pannuun kerma ja sinappi. Keitä muutamia minuutteja, jotta kerma saostuu kastikkeeksi. Mausta soijakastikkeella ja tarvittaessa pippurilla. Tarjoa esimerkiksi perunamuusin tai lohkoperunoiden kanssa.