Tämä vuosi on ollut siinä mielessä erikoinen, että olen pitkästä aikaa ollut vain osa-aikatyössä ja lopun aikaa mm. opiskellut ja kirjoitellut satunnaisesti. Menin kokopäivähommmiin jo syksyllä 1999, kunnes tämän vuoden maaliskuussa silloinen `pätkä` loppui ja päätin sitten rutistaa osa-aikatyön ohella opintojen loppuhuipennuksen valmiiksi. Kohta siirryn jälleen kokopäivätyön arkeen, joten tänä vuonna syntyneitä reseptejä on syytä jakaa nyt.

Itse asiassa olen varmasti tänä vuonna tehnyt duunia siinä missä minä tahansa muunakin vuonna;olen kuitenkin ollut paljon enemmän kotona, koska osa-aikatyöni on ollut pääosin etätyötä ja opintojakin on rustattu joko tässä pöydän ääressä, sängyllä tai kirjastoissa. Kotona työskennellessäni olen voinut kokkailla ja leipoa myös arkipäivisin tavallista enemmän. Aikataulut ovat olleet väljempiä ja keittiössä puuhaillessa on syntynyt monta hyvää ideaa kirjoitushommiinkin.

Syyskuussa innostuin luumuleivonnaisista. Tuoreita luumuja käytetään Suomessa harmittavan vähän ruoanlaittoon, ja päätin ylittää tämän riman. Ensin tein elsassilaista luumutorttua, muokkasin hieman ohjetta ja lisäsin siihen mantelimassaa (koska mantelimassa on nannaa). Toinen kokeiluni oli Helsingin työväenopiston kurssilla opittu luumuclafoutis, hieman pannukakun tyyppinen luumujälkiruoka.

Ai niin, se hotelli Arthurin asiakasilta eilen: söin liikaa lohkoperunoita ja valkosipulimajoneesia,josta syystä vatsani oli kipeä jonkin aikaa. Waldorfin salaatti,  coleslow-salaatti, lohkoperunat ja majoneesi olivat kyllä hyviä. Mutta rajansa majoneesillakin, sanoivat sisuskalut...

ELSASSILAINEN LUUMUTORTTU

taikina:

100g rasvaa (käytin kevyempää Oivariinia)

2 dl vehnäjauhoja<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />

2 rkl sokeria

ripaus suolaa

2 rkl kylmää vetttä

täyte:

800g tuoreita punaisia luumuja

2 kananmunaa

0,5 dl sokeria

1-2 dl creme vanillaa/kermaa/ruokakermaa

1 pkt mantelimassaa

valmistus:

1. Sekoita rasva, jauhot ja suola keskenään taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa.

2. Pese ja viipaloi luumut. Poista samalla kivet.

3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille sormin. Laita taikinan päälle foliota ja folion päälle kuivia herneitä tai makaroneja. Tämä estää taikinan kohoilun uunissa. Paista pohjaa 10 minuuttia uunissa 200 asteessa.

5. Valmista tällä välin täyte. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Hienonnan mantelimassa pieniksi muruiksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Sekoita kerma ja mantelimassamurut munavaahtoon.

6. Ota pohja uunista ja poista folio. Asettele luumuviipaleet pohjalle ja kaada kermatäyte niiden päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia alimmalla tasolla 200 asteessa.

7. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä. Vaniljajäätelö tai kermavaahto sopii kyytipojaksi.

LUUMUCLAFOUTIS

500G tuoreita luumuja

1 dl sokeria

0,5 dl konjakkia

1 dl maitoa

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1 tl vaniljasokeria

3/4 dl vehnäjauhoja

valmistus:

1. Pese luumut, lohko ne ja poista samalla siemenet. Sekoita lohkojen joukkoon sokeri ja konjakki. Anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. Kääntele välillä lohkoja.

2. Voitele laakea uunivuoka ja levitä luumut sen pohjalle. Lisää luumujen joukkoon maito ja kerma.

3. Sekoita kananmunat, vehnäjahot ja vaniljasokeri ja lisää seos ohuena norona tasaisesti vuokaan. Paista clafoutista uunissa 200 asteesssa noin 40 minuuttia. Tarjoa haaleana kermavaahdon kera.