Olen harrastanut ruokakursseille osallistumista vuodesta 2000 lähtien. Löysin tuolloin Tampereella asuessani työväenopiston edulliset ja hyvät ruokakurssit, ja olen jatkanut harrastusta Helsingin suomenkielisessä tyäväenopistossa. Opistolla on kuusi opetuskeittiötä Helsingissä ja kymmeniä kursseja joka syksy ja kevät. Kurssit täyttyvät erittäin nopeasti, joten kurssille halajavan pitää käytännössä ilmoittautua sinä päivänä, kun ilmoittautuminen alkaa.

Tänä syksynä olen ollut muutamilla kursseilla. Syys-lokakuun vaihteessa olin kaksi päivää opettelemassa voileipäkakkujen tekoa. Ensimmäisenä päivänä opettelimme kakunteon perusasioita, leikkasimme leivät, teimme täytteet ja täytimme kakut. Toisena päivänä koristelimme kakut ja maistelimme niitä teen ja kahvin kera. 12 hengen kurssimme teki yhteensä 6 kakkua, joista riitti vielä kotiinvietäväksikin.

Lokakuussa olin espanjalaisen ruoan kurssilla, joka kesti yhden iltapäivän. Teimme muun muassa paellaa, tapaksia, coca-leipää ja mantelitorttua.Ohjelmaan kuului myös loistavan makuinen valkosipulikeitto, jossa valkosipulia ei säästelty. Keitto sopii alkukeitoksi tai miksei leivän kanssa lounaaksikin. Flunssa-aikaan sillä voi torjua pöpöjä ja kohottaa mieltä.

VALKOSIPULIKEITTO

1,5 litraa vettä

3 kana- tai lihaliemikuutiota

3 kokonaista valkosipulia

3 sipulia

2 rkl voita

2 rkl oliiviöljyä

5-6 viipaletta vaaleaa leipää (poista reunat)

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

4 dl kermaa

suolaa, mustapippuria, rakuunaa

valmistus:

1. Valmista kana- tai lihaliemi. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutiot. Sekoita, kunnes kuutiot ovat liuenneet.

2. Kuori valkosipulit ja niiden kynnet. Kuori sipulit. Hienonna sekä valkosipulinkynnet että sipulit.Kuullota niitä hetki voi-oliiviöljy -seoksessa pannulla.

3. Siirrä sipulit kattilaan.Lisää leipäviipaleet revittyinä. Lisää viini sekä kana- tai lihaliemi. Anna keiton hautua hiljakseen noin tunnin verran.

4. Soseuta keitto kattilassa sauvasekoittimella. Lisää kerma ja mausta suolalla, mustapippurilla ja rakuunalla. Kuumenna ja tarjoa.